Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği katliamda AKP iktidarı ve CHP’li belediye arasında sorumluluk savma savaşı devam ediyor.
Grand Kartal Otel'de 21 Ocak’ta saat 03.30’da yangının boyutları gizlendi. Katliamın ilk anlarına ait videolarla birlikte insanların kendi imkanlarıyla kurtulmaya çalıştığı ortaya çıktı. Yangın 10 saatin sonunda kontrol altına alınabildi. İtfaiyenin araçları yetmedi, arama çalışmaları başlatılamadı.
Yangın alarmların çalmaması, yangın söndürme sisteminin yetersiz olması, yangın merdivenleriyle ilgili soru işaretleri en temel eksikliklerden bazıları. Otelde kaç kişinin kaldığı ve kimler olduğu "Kimlik Bildirme Kanunu" çerçevesinde polislerin elinde mevcuttu ancak uzun süre açıklanmadı. Katliamın boyutlarına ve hayatını kaybeden kişi sayısına dair açıklamalar sürekli değişti. Hayatını kaybeden sayısı ilk üç, ardından 10 ve uzun bir süre sonra ise 66 olarak açıklandı. Yapılan en son açıklamaya göre ise aralarında otel çalışanlarının da olduğu 78 kişi hayatını kaybetti.
Katliamın ardından AKP’li bakan suçu belediyeye attı, belediye "yetki bakanlıkta" dedi. İçişleri Bakanı "Sorumluluğun kimde olduğunu tespit etmek 10 gün sürecek" dedi. Kurumların, özel şirketlerin verdiği yeterlilik ve denetim belgeleri ortalığa saçıldı. Şimdiye kadar itfaiye yöneticileri ve şirket yetkililerinin arasında olduğu 12 kişi gözaltına alındı.
AKP yaptığı kanun ve yönetmelik değişiklikleriyle yetki alanlarını belirsizleştirdi ve sorumluluğu kapitalistlerin iki dudağı arasında bıraktı.
Belirsizliklerle dolu İtfaiye raporu
Grand Kartal Otel’e dair Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün yangın raporu ortaya çıktı. Katliamda ölü ve yaralı sayılarının basına yansıyan bilgiler baz alınarak rapora işlendiği belirtildi. Bolu İl Sağlık Müdürlüğü'nün, İtfaiye Müdürlüğü'nün konuya ilişkin sorularını yanıtsız bıraktığı ifade edildi.
Rapora göre yangın ilişkin ihbar saati 03.30'da gerçekleşti ve 04.24'te itfaiyenin alana vardığı aktarıldı. Raporda, yangına ilk müdahaleyi gerçekleştiren otel personeli ve görgü şahitlerinin beyanı ile itfaiye ekipleri tarafından yapılan incelemeler doğrultusunda, yangının dördüncü katta bulunan mutfak/restoran bölümünde başladığı aktarıldı. Raporda, otel binasındaki tahribatın fazla olmasından dolayı kasıt unsuru gösterecek herhangi bir bulgu bulunamadığı ve yangının çıkış sebebinin saptanamadığı bildirildi.
Raporda “kolluk kuvvetlerine anlık bildirim yapılmasına karşın yangın anında içeride kaç kişi olduğuna dair saatlerce bilgi verilmedi” denildi.
***
Katliam yaşanan otelde bir odanın bir gecelik fiyatı 30 ila 50 bin TL arasında değişiyor. Odalardan sadece birinin aylık geliriyle yangın önleme sistemi kurabilirdi. Grand Kartal Otel’in teşviklerden faydalandığı basına yansıdı. Maliyetleri düşürmek için yangın tedbiri almayan, her türlü imtiyazdan faydalanan kapitalistin üç yılda 5.6 milyon dolar kâr ettiği resmi belgelere yansıdı. Kapitalistlerin işlerine yarayan ve iktidar tarafından yapılan mevzuat değişikliklerini TMMOB açıkladı. Sermayeye teşvikte sınır tanımayan iktidarın kar odaklı politikalarının bir sonucu olarak felaketler katliama dönüşmektedir.
Sel ve deprem gibi doğa olaylarında yangınlarda, madenlerde yaşanan iş cinayetlerinde, tren kazalarında insanların canları kar ve rant düzenin çarkları arasında yok olmaktadır. Kurumlar, bakanlık, kapitalistler bir bütün olarak kölelik düzeni bu katliamın sorumlusudur.