Bolu'da bulunan Grand Kartal Otel'de çıkan yangın 10 saatin sonunda kontrol altına alındı. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı son açıklamaya göre hayatını kaybedenlerin sayısının 76'ya çıktığı hayatını kaybedenlerin 56'sının kimliklerinin belirlendiği belirtildi.
Sermayenin kar hırsı, denetimsizlik, rant pazarlıkları ve ihmaller onlarca insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Deprem, tren kazası, seller ve yangınlar... Doğal afet olarak tanımlanan olayların, doğal olmayan sonuçlarını insanlar canlarıyla ödüyorlar. Sermaye iktidarının tek derdi kapitalistlerin karlarını korumak.
Yangın gece saatlerinde meydana geldi ve 10 saat sonra kontrol altına alınabildi. İlk saatlerde hayatını kaybeden sayısı 10 olarak açıklandı, 10 saatin ardından hayatını kaybeden kişi sayısının 66 olduğu belirtildi. Aynı gece saatlerinde ise hayatını kaydeben saysı 76 olarak duyuruldu.
Yangının otelin dış cephesinin ahşap kaplama olması nedeniyle hızla yayıldığı belirtildi. Ahşap otelin çökme tehlikesi olduğu da öğrenildi. Ailesiyle birlikte otelde konaklayan bir kişi Ekol TV'ye konuştu ve şunları dedi:
"İçeride güya duman dedektörü varmış. Dumanı gören, gürültü duyan durumdan haberdar oldu. Dumandan göz gözü görmüyordu, boğulacaktık. Ne yangın merdiveni, ne duman dedektörü, ne yangın tüpü vardı."
Yayın yasağı getirildi
Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce, Kartalkaya'da otel yangınıyla ilgili ''soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılması'' yasaklandı.
“Yangın gibi afetlere karşı hazırlıksızlığını gözler önüne sermiştir”
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Semih Uçar ve yönetim kurulu, Bolu Kartalkaya'da bir otelde meydana gelen yangınla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İMO’nun açıklaması şu şekilde:
"Bolu Kartalkaya’da çıkan yangın, yapılarımızın yangın gibi afetlere karşı hazırlıksızlığını gözler önüne sermiştir. Ülkemizde yapıların üretim aşamasından denetimine kadar deprem, yangın gibi afetlere karşı güvenliği konusunda ciddi zafiyetler söz konusudur. Otel, hastane, okul, yurt gibi yapıların, konut nitelikli yapılara göre farklı hususlara dikkat edilerek üretilmesi, bu yapılarda yangın olaylarına karşı öngörülen tedbirlerin alınması ve düzenli olarak denetlenmesi önem arz etmektedir. Elektrik tesisatının, yangın söndürme sisteminin, asansör sisteminin, genel olarak kapıların ve yangın merdivenine açılan, yanmaz malzemeden yapılması gereken yangın kapılarının sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.
Söz konusu yangınla ilgili teknik raporlar hazırlandıktan sonra can kayıplarına yol açan eksik ve hatalar daha net anlaşılacaktır. Bununla birlikte, toplu yaşama yönelik kullanılan yapılarda yangın algılama, uyarma, yangın söndürme gibi can güvenliğini ilgilendiren sistemlerin yapılması ve düzenli olarak denetlenmesi, bakımlarının yapılması gerekir. Bununla ilgili olarak ulusal ve uluslararası nitelikte teknik şartnameler ve yönetmelikler mevcuttur.
Yangın başladıktan sonra da yapının tahliyesi için kaçış yollarının açık tutulması, yön levhalarının belirgin olması, yangın merdivenine çıkış kapılarının yanmaz malzemeden yapılması ve kilitli olmaması gibi önlemlerin de alınmış olması gerekir. Yangın söndürme tüplerinin dolu ve sık aralıklarla kontrol edilmeleri son derece önemlidir."