Dört bir yanda işçiler ağır çalışma ve yaşam koşullarına karşı haklarına sahip çıkmak için direniyor. Öte yandan işyerlerinde Ocak zamları açıklanmaya başlandı. Birçok yerde işçiler sefalet dayatmasına iş yavaşlatma ve iş durdurma eylemleri ile tepki gösteriyor.
MESS’ten kısa zaman önce ayrılan Green Transfo’da Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grevi 47 günü (9 Şubat) geride bıraktı.
Kocaeli Çayırova’da bulunan Birleşik Metal-İş üyesi Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) işçilerinin grevi 10. gününde devam ediyor. İşçilerin talebi ücretlerin ilk altı ay için ortalama olarak ikramiye dahil net 48.151 TL düzeyine yükseltilmesi.
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan LEZİTA fabrikasında Öz Gıda İş üyesi işçilerin grevi 340 günü (9 Şubat) geride bıraktı. İşçiler, sendikalı çalışma talebiyle fabrika önünde grevi sürdürüyor.
İstanbul’un Tuzla ilçesinde bulunan TKIS Perde fabrikasında TEKSİF’e üye oldukları için işten atılan 9 işçinin direnişi ise 109 günü geride bıraktı. İşçiler sendikalı olarak işe dönme talebini yükseltiyor.
İstanbul’un Tuzla ilçesinde bulunan Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları fabrikasında Petrol İş üyesi işçilerin TİS sürecinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle çıktıkları grev de 145 günü geride bıraktı.
İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Temel Conta’da Petrol-İş’e üye işçilerin sendikal hakları için başlattığı grev 62 günü geride bıraktı. İşçilerin grevi soğuk hava koşullarına rağmen fabrika önünde devam ediyor.
İstanbul Silivri Yelkenci Tekstil’de işçiler baskı ve ağır çalışma koşullarına karşı Hak-İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası’na üye oldu. 3 sendikalı işçi “Verilen işleri kasıtlı olarak yapmama” gerekçesiyle Kod-49 ile işten çıkarıldı ve 29 Kasım’dan bu yana “işe iade” talebi ile direniyor. Direniş 73 günü geride bıraktı. Direnişe siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri dayanışma ziyaretleri düzenledi.
Antakya'da Öz Çelik-İş'e üye Yolbulan Metal işçilerinin grevi 235. günü geride bıraktı. 20 Haziran 2024 tarihinde greve başlayan işçiler patronun saldırılarına rağmen direniyor. İşçiler direnişin 217’nci gününde seslerini duyurmak için yolu trafiğe kapattı.
İzmir Gaziemir ESBAŞ’ta bulunan DIGEL Tekstil’de TEKSİF’e üye olduğu için işten atılan 4 işçi 18 Ocak’ta ESBAŞ girişinde oturma eylemine başladı. ESBAŞ önünde direniş sürerken 3 işçi daha işten atıldı. DIGEL işçileri sendikanın tanınması, işten atılan arkadaşlarının geri alınması için servislere binmeyerek ESBAŞ içinde eylemler gerçekleştirdi.
İzmir’de Tiktok'un içeriklerini denetleyen Telus Digital işçileri Çağrı İş Sendikası’na üye olmasının ardından işten atıldı. Telus Digital işçilerinin direnişi 31 günü geride bıraktı.
Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan sağlık emekçileri “Vergide Adalet” talebiyle her çarşamba basın açıklamalarını sürdürüyor. Eylemlerde 46 hafta geride kaldı. Bu hafta gerçekleşen eylemlerde 6 Şubat depremlerinin yıldönümü nedeniyle ASM’ler başta olmak üzere sağlık kuruluşlarının depreme hazırlıklı olmadığına dikkat çekildi.
Belediyelerde direnişler sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden güvenlik soruşturması gerekçesi ile atılan Barış Aras’ın “ekmek ve adalet” talebi ile belediye önündeki direnişi 88 günü geride bıraktı.
İzmir Bayraklı Belediye işçisi Pınar Özkan işe iade davasını kazanmasına rağmen işe alınmadı. Özkan,16 Aralık’tan bu yana belediye binası önünde direnişi sürdürüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışırken işten atılan 163 işçinin işlerine geri dönebilmek için başlattıkları direniş 7’inci gününde sürüyor. Genel-İş İzmir 1-2-3 ve 9 No’lu Şube üyesi işçiler Halkalı ve Alsancak’ta dağıttıkları bildirilerle emekçileri direnişlere destek olmaya çağırdı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi taşeron tuvalet temizlik işçilerinin güvenceli çalışma talebiyle başlattığı direniş 41’inci gününde sürüyor. Egemenlik Binası önünde direnişi sürdüren işçiler basın açıklaması düzenledi.
İstanbul’daki çeşitli belediyelere bağlı şirketlerde çalışan taşeron işçilerinin mayıs ayından bu yana her hafta salı günü kadrolu çalışma talebiyle Kadıköy Rıhtım’da başlattıkları yarım saatlik oturma eylemi 9. ayında da devam ediyor.
Batman Belediyesi’nde kayyımın işten atma saldırısına karşı başlatılan nöbet sürüyor. Kayyım, 6 Kasım 2024’te 5, 31 Aralık 2024’te 20, 10 Ocak’ta 18 ve 18 Ocak’ta 18 işçinin işine son verdi. Kayyım 24 Ocak günü de 18 kişiyi daha işten çıkardı. Böylelikle işten çıkarılan işçi sayısı 79 oldu.
Ocak zamlarına tepkiler
İzmir Çiğli AOSB’de bulunan BAK Ambalaj Tesisi 3’te işçiler düşük zamlara tepki olarak iş yavaşlattı. İş yavaşlatan işçiler hakkında tutanak tutuldu. İşçilerin iş yavaşlattığını duyuran Ege İşçi Birliği (EİB) “Sefalet hepimize dayatılıyor, Bak3’teki tepkiyi tüm holding çapında büyütelim” çağrısı yaptı.
İzmir Aliağa’da bulunan Ateş Çelik’te zamlar %5 ile %15 arasında açıklandı. Sefalet zamlarına karşı Jeneratör bölümü iki vardiya üretim durdurarak tepkisini ortaya koydu.
Antep Başpınar’da Ufuk Halı işçileri yüzde 30 sefalet zammını kabul etmeyerek yüzde 50 zam talebiyle direnişe başladı.
Antep’te bulunan Barem Ambalaj ve Ender Alüminyum’da işçiler %30’luk sefalet zammına karşı iş bıraktı.
Antep Başpınar’da bulunan Yalçın Kardeşler’de dokuma ve iplik bölümü yüzde 34 oranındaki zamma karşı iş bıraktı. İşçilerin talepleri şu şekilde:
“1- En düşük sabit ücretlere yüzde 80 zam istiyoruz.
(Halfe için sabit aylık 45 bin ₺, Telci için sabit aylık 40 bin ₺ olacak)
2- Atkı başı (işçilik) yüzde 70 zam istiyoruz.
(Ay 26’ya bölündüğünde 65.000, ay 30’a bölündüğünde 56.500. En düşük)
3- İki bayramda da yarım maaş tutarında iki ikramiye.”
Antep Başpınar’da bulunan Selçuk İplik işçileri de sefalet zammına karşı iş bıraktı.
İşten atmalara ve ücret gasplarına tepkiler
Siirt Belediyesi’nde kayyım Kemal Kızılkaya’nın 35 kişiyi işten çıkarmasına karşı belediye önünde eylem yapıldı. DİSK’e bağlı Genel-İş Siirt Şubesi tarafından yapılan açıklamada “Halkın iradesi gasp edilemez, işçi kıyımına hayır” pankartı açıldı.
CHP’li Beşiktaş Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 270 taşeron işçi 2 aydır ödenmeyen ücretleri için 2 gün iş bıraktı. “Taşerona hayır! Güvenceli çalışmak istiyoruz!” yazılı pankart taşıyan işçiler, belediye binasının önüne kadar yürüyüş yaptı.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (Erdemir) çalışan işçiler, Toplu İş Sözleşmesi sürecinde taleplerinin karşılanması için fabrika içinde ve giriş kapısında yürüyüş düzenledi.
İzmir Kemalpaşa'da kurulu bulunan Bizden Giyim fabrikasında iki aylık ücretlerin ödenmemesi üzerine işçiler fabrikada eylem yaptı.
Kayseri Develi’de Öksüt Madencilik’e ait altın madeninde Çiftay Madencilik’e bağlı çalışan taşeron işçiler taban ücretlerinin artırılması talebiyle 3 gün iş bıraktı.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde 35 kişinin işten atılmasına karşı işçiler aileleriyle birlikte belediye önünde eylem yaptı.
Kocaeli’nde bulunan Bocchi Sanikey Seramik fabrikasında aylardır ücretlerinin tamamını alamayan işçiler iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Pizza Hut ve KFC markalarının sahibi İş Gıda'nın 8 Ocak'ta konkordato ilan etmesiyle birlikte yaklaşık 6-7 bin işçinin maaş ve tazminatları gasp edildi. İşçiler İstanbul, Ankara ve Bursa’da eylem yaptı.