“Filistin mücadelesi ve direniş tarihi”

Filistin İçin Öğrenci Dayanışması bileşenlerinin düzenlediği Filistin Dersliği’nin üçüncüsü “Filistin mücadelesi ve direniş tarihi” başlığıyla gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 03 Şubat 2025
  • 10:30

Filistin İçin Öğrenci Dayanışması bileşenlerinin düzenlediği Filistin Dersliği’nin üçüncüsü, “Filistin mücadelesi ve direniş tarihi” başlığıyla 2 Şubat Pazar günü gerçekleştirildi.

Filistin İçin Öğrenci Dayanışması bileşenlerinin düzenli olarak devam ettirdiği Filistin Dersliği, BDS temsilcisinin 1900’lü yılların başı itibariyle Filistin üstüne kurulan manda yönetimleri ve Filistin halkının mücadele sahnesine çıkışının anlatılması ile başladı. 1920’li yıllarda demiryolu yapımında çalışan Arap işçilerinin birleşmesinden bahsedildi. 1927 yılında Arap İşçi Birlikleri'nin oluşmasına değinildi. Siyonistlerin ise Histatrut eliyle kendi işçi birliklerini kurarak Arap ve Yahudi işçileri birbirlerine düşmanlaştırmayı hedeflediği vurgulandı.

Siyonistlerin, Filistin topraklarını işgal etmeye gelmelerinin ardından 1930’lu yıllarda mücadelenin farklı bir evreye girdiği ifade edildi. 1935 yılıyla birlikte İzzettin el Kassam’ın öncülüğünde eylemler ve ayaklanmaların gerçekleştirildiği belirtilerek, 1936 yılı itibari ile işçilerin grevlerle ayaklanmaları genişlettiğine değinildi. Arapların kırlardan kentlere göç etmesiyle birlikte işsizliğin artmasından kaynaklı ayaklanmaların yaşandığı söylendi. 1950’li yılların başına kadar Filistin halkının verdiği mücadelede Ürdün ve Mısır’ın da etkisi bulunurken, 50’ler ile birlikte Filistin merkezli direniş güçlerinin kendisini var ettiği vurgulandı. El Fetih, FHKC, FDKC ve FKÖ’nün kuruluşlarına ve savundukları çizgilere değinildi.

80 sonrasında ise solda yaşanan güç kaybının demokratik akımları geri plana çektiği, İran’da yaşanan İslam devrimi ile birlikte Filistin direnişinde İslami örgütlerin ön plana çıktığı ifade edildi. Birinci İntifada ve İkinci İntifada’nın yaşandığı sürece dair tartışmalar yapıldı. Birinci İntifada’nın ardından FKÖ’nün aldığı ikili tutumun kitleler tarafından tepkiyle karşılandığına ve bu süreçte Hamas’ın güçlendiğine vurgu yapıldı. Oslo görüşmelerinin yarattığı etkilere dair konuşuldu. İkinci İntifada’nın ardından 2006 yılına kadar olan sürece ve 2006 yılından 7 Ekim Aksa Tufanı Harekatı’na kadar arada yaşanan gelişmelere değinildi. Filistin’deki son süreç üzerine söylenen sözlerin ardından Filistin Dersliği’nin üçüncü oturumu sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul