“Gazetecilerin tutuklanması kabul edilemez”

Basın Haklarını İzleme Komisyonu, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerinin, baskı ve tutuklama saldırılarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ocak 2025
  • 19:50

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından kurulan Basın Hakları İzleme Komisyonu, tutuklanan gazetecilere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İHD Ankara Şubesi'nde düzenlenen toplantıda ilk söz alan TGS Başkanı Ercan İpekçi, “Gazetecilere karşı sistematik tutuklama ve yargılama uygulamalarına son verilmesi” çağrısı yaptı. İpekçi tutuklanan gazetecileri hatırlatarak şunları söyledi:

“Gazetecilerin ‘terör’ suçu kapsamında yargılanmaları ve tutuklanmaları son derece yaygın bir uygulama haline gelmiştir. ‘Terör’ suçlaması, sözcük anlamının içerdiği şiddet gerçekliğinin çok ötesinde, gizli tanıklara dayalı bir iftira şekline bürünmüş; gazetecileri tutuklamanın, yargılamanın ve cezalandırmanın bir yöntemi olmuştur. Ceza yargılamasına göre kaçma şüphesi ya da delillerin yok edilmesi olasılığı gibi belirli koşulların varlığı halinde en ağır koruma önlemi olarak başvurulabilecek bir yöntem olan tutuklama, Türkiye'de özellikle gazetecilere yönelik bir cezalandırma aracına dönüşmüştür. Sadece zorunluluk halinde geçici bir koruma önlemi olan tutukluluk, Türkiye'de bir gazetecinin, mesleki faaliyetlerinden dolayı, hakkında yapılacak yargılama neticesinde verilecek kesin hükme kadar özgürlüğünden yoksun bırakılmaları ve beraberinde mesleki faaliyetlerini yerine getirmekten alıkonulmaları, yani Anayasa'nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin koruması altında bulunan basın ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edilmesi, diğer bir yönüyle ise halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının engellenmesi sonucunu doğurmaktadır.”

İpekçi’nin ardından söz alan Gazeteci- Yazar Hüseyin Aykol, gazetecilere dönük saldırı ve tutuklamaların geçmişten günümüze Türkiye’de genel anlamıyla sınır ötesi saldırılar öncesinde genelde başvurulan bir politika olduğunu belirtti. Aykol konuşmasının devamında gazetecilere dönük saldırı ve tutuklamalara karşı topluma ve meslek örgütlerine duyarlılık çağrısında bulundu.