DFG, Ocak ayı raporunu açıkladı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Ocak ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu”nu kamuoyuna açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Şubat 2025
  • 12:30

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) “Ocak ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu”nu kamuoyuna açıkladı.

Raporda ocak ayına ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

“Ocak ayında gazetecilerin her düşüncesi ve haberi neredeyse soruşturma konusu yapılmıştır. 2024 yılına ait verilerimize göre; bir yılda 74 gazeteciye soruşturma açılırken sadece ocak ayında 42 gazeteciye soruşturma açıldı. Açılan soruşturmalardan 17’si davaya dönüştü.  Bu rakamlar, iktidarın uyguladığı baskı ve sansürün vahim bir hale geldiğini gözler önüne seriyor.”

HALK TV’nin “bilirkişi” kayıtlarını açıkladığı gerekçesiyle beş gazeteciye soruşturma açıldığı belirtilen raporda “Seyhan Avşar, Ahmet Doğan Akın ve Candan Yıldız hakkında da Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'e dair sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan soruşturma davaya dönüştü” denildi.

Raporda soruşturmalar dışında, gazeteciler dönük yapılan şu şekilde sıralandı:

“Ocak ayında 18 gazeteci, sadece mesleklerini yaptığı için gözaltına alındı. Gözaltına alınan 18 gazeteciden 9’u tutuklandı. 17 Ocak’ta Güncel ve Martı prodüksiyon şirketine baskın yapılmış, aynı soruşturma kapsamında Van, Mersin ve İstanbul’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Reyhan Hacıoğlu, Rahime Kavrar, Velat Ekin, Necla Demir Arvas, Vedat Örüç, Ahmet Güneş ve Eylem Babayiğit tutuklandı. Yine HALK TV soruşturmasında gözaltına alınan Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş ve ETHA muhabiri Züleyha Müldür tutuklandı.”

Raporda yargı sürecine ilişkin şu bilgiler aktarıldı:

“Gazeteciler, ocak ayında mesailerinin büyük bir bölümünü adliye koridorlarında geçirdi. 43 dosyada 102 gazeteci, meslekli faaliyetlerinden dolayı yargılandı. Bu yargılamalar sonucu 12 gazeteci, 31 yıl 2 ay hapis cezasına çarpıtıldı. Bu gazetecilerden biri de Eski Jinnews Haber Müdürü Sofya Alağaş’tı. Gazetecilik yaptığı dönemde hakkında açılan davalardan yargılaması süren Siirt Belediye Eş başkanı Sofya Alağaş'ın duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sofya Alağaş gazetecilikten yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı.”

Gazetecilere dönük baskının bir diğer ayağı olan sansüre ilişkin raporda şu ifadeler yer aldı:

“Etki ajanlığı, Casusluk Yasası’nı gelen tepkiler sonucu geri çeken iktidar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yeni bir sansür yasasını meclise getirmiştir. AKP milletvekilleri Atay Uslu ve Ali Özkaya ile 133 milletvekili 10 Ocak’ta TBMM’ye yeni bir Siber Güvenlik Kanunu teklifi sundu. Teklife İYİ Parti de destek verdi. “Veri sızıntısı" haberi yapana 2 yıldan 5 yıla kadar hapis öngören Siber Güvenlik Kanun Teklifi, Milli Savunma Komisyonu’ndan geçti. Hukukçular, bu teklifin mevcut haliyle yasalaşması, demokratik toplum düzenine ve temel insan haklarına ciddi bir tehdit olduğu konusunda uyarıda bulundu.”

Kürt basınına yönelik sosyal medya hesaplarına erişim engelleri getirildiği belirtilen raporun sonunda “Tüm sansür ve baskı politikalarına rağmen gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz” denildi.