Meksika’da kartel şiddeti protesto edilirken, Atina’da avukatlar duruşmaları boykot etti, çağrı merkezi çalışanları haklarını istedi. Hindistan’da zehirli atıklara karşı eylemler yapılıyor. Brezilya’da öğrenciler yaptıkları eylemlerle ulaşım zammına karşı çıktı.
Meksika’nın Sinaloa eyaletinde kartel şiddeti protesto edildi
Meksika'nın kuzeybatısında bulunan Sinaloa eyaletinde, 19 Ocak'ta bir aracı gasp etmeye çalışan silahlı kartel mensupları, biri 9 biri 12 yaşlarında iki çocuğu vurarak öldürmüş iki çocuğu da yaralamıştı.
Eyaletin başkenti ve büyük oranda uyuşturucu kartelinin kontrolünde bulunan Culiacan kentinde olay protesto edildi. Aralarında okul üniforması giyen kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişi, kartel şiddetinin sona ermesi ve sorumlulardan hesap sorulması talebiyle sokağa çıktı.
Eyleme katılan bir grubun Sinaloa Valisi’nin ofisine zorla girerek binaya zarar verdiği ve valinin istifasını istediği belirtildi.
Yunanistan’da Atina’da avukatlar duruşmaları boykot etti
Yunanistan'ın başkenti Atina'da avukatlar, “kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele” yasa tasarısı hazırlık aşamasına dahil edilmemelerini protesto etti.
Atina Barosu’ndan yapılan açıklamaya göre, 14 Ocak'ta alınan karar çerçevesinde avukatlar, bazı özel durumlar dışında duruşmalara katılmadı. Eylem iki gün sürdü.
Çağrı merkezi çalışanlarından grev
Apple, Google, Microsoft ve Netflix gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının çağrı merkezlerinde çalışanlar greve gitti. Çalışanlar toplu sözleşme yapma hakkı, ücretlerin yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Teleperformance şirketinin sendikalı çalışanları, patronun kendilerine karşı cezalandırıcı önlemler aldığını, çalışanları sürekli gözetim altında tuttuğunu ve tuvalet molası gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını ifade ediyorlar.
Dünyanın en büyük çağrı merkezi operatörü Teleperformance, Yunanistan'da yaklaşık 12 bin kişiyi istihdam ediyor. Bu çalışanlar dünya çapında faaliyet gösteriyor ve 43 dil ve lehçede hizmet sunuyor. Yunanistan 2024 yılında da çağrı merkezlerinde çalışanların protesto ve grevlerine sahne olmuştu.
Hindistan’nın Madhya Pradeş eyaletinde eylemler devam ediyor
2025 yılının başında, Madhya Pradeş eyaletine bağlı Pithampur kentine 337 ton zehirli atık getirilmesine karşı başlayan protestolar devam ediyor.
1984 yılında Union Carbide fabrikasında meydana gelen gaz sızıntısının faciaya dönüşmesi üzerine Bhopal kentinde binlerce kişi hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi zehirden etkilenmişti. Sonunda kapatılan Union Carbide fabrikasının zehirli atıklarının Pithampur kentine taşınması yerel halk arasında öfke ve infiale yol açtı. Protesto gösterileri düzenlendi, grev çağrıları yapıldı. Zira atık bertaraf tesisleri çevresinde yaşayanlar, çevre ve yaşam koşullarının daha da büyük bir risk altında olduğunu görüyor.
Protestolara rağmen, çevreye zehir saçan atık bertaraf tesisini kapatmayan hükümet, Tarapur ve çevresindeki bölgelerde polis yığınağı yaparak bölgeyi adeta garnizona çevirdi. Şirketi korumak için kolluk kuvvetlerinin seferber edilmesi halka geri adım attıramadı. Bölgede direniş devam ediyor.
Brezilya’da Sao Paulo’da öğrenciler ulaşım zammını protesto etti
Brezilya'nın Sao Paulo kentinde öğrenciler, 9 Ocak'tan bu yana şehir içi tren, metro ve otobüs ücretlerine yapılan zammı protesto ediyor. Metro ve tren biletlerine yüzde 4 zam yapılırken, otobüs biletleri yüzde 13,6 artırılarak son 10 yılın en yüksek zammı yapıldı.
Sao Paulo Öğrenci Birliği, bunun şehrin tarihindeki en yüksek ücret artışı olduğunu, ulaşım hizmetlerinin ise kötüleştiğini belirterek protesto eylemlerine başladı.
Öğrenciler 15 ve 16 Ocak'ta Sao Paulo şehir merkezinde yürüyüş düzenledi. Belediye tiyatrosunun önünde toplanan öğrencilerin üzerine polisi salan gerici faşist belediye yetkilileri, eylemcileri sindirmeye çalıştı. Buna rağmen öğrencilerin protesto eylemleri devam ediyor.