Dünyanın birçok ülkesinde işçiler, emekçiler, halklar, anti faşistler sokaklara çıkarak eylemler düzenledi.
Brüksel’de metal işçilerinden eylem
Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen metal işçileri, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir eylem düzenledi. Çeşitli sendikaların çağrısı üzerine Brüksel’e gelen bini aşkın metal işçisi, Avrupa’da ağır sanayi ve çalışanları korumak üzere yeni bir destek planı hazırlanmasını talep etti. Sendikalar tarafından eylemde yapılan açıklamada, Avrupa’da sanayisinin çöküşün eşiğinde olduğu belirtildi. Her yıl çok sayıda fabrika ve işletmenin kapandığı ve binlerce çalışanın işsiz kaldığına dikkat çeken sendikalar, bu konunda önlemler alınmasını talep etti.
Karajan’da ZCMC madeninde tarihi grev
Ermenistan'ın en büyük madencilik şirketinde işçiler üretimi durdurdu. Ücretlerde yüzde 50 artış ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle başlatılan grev ve eylemler günlerce sürdü. Onlarca işçi, güneydoğudaki Kajaran kentindeki Zangezur Bakır Molibden Kombinesi (ZCMC) sahasında kurdukları kampta direnişe devam ediyor. Şirket yönetimi, işçilerin taleplerini reddederek grevi yasadışı ilan etmiş, grevin başlaması üzerine, “yasal işlem” yapmakla tehdit ederek işçilere geri adım attırmayı denemişti. Şirket, grevdeki işçilerin, 4 bin 600 ZCMC çalışanının yalnızca küçük bir kısmını oluşturduğunu da iddia etti. Grevin öncüleri, işçilerin çoğunluğunun grevi desteklemediği yönündeki iddiayı çürütmek için gizli bir oylama düzenledi. Pazartesi akşamı sona eren oylamaya 2 bin 400'den fazla çalışanın katıldığı belirtildi. Grev, ZCMC tarihinde bir ilk olmasıyla da dikkat çekiyor.
Fas’ta ülkeyi felç eden genel grev
Fas'ta çarşamba günü gerçekleşen genel grev nedeniyle ülke büyük ölçüde felç oldu. Grev, işçilerin grev hakkını baltalayan gerici bir yasa tasarısına doğrudan bir yanıt niteliğindeydi. İşçiler, grevlerin yasallığı için sıkı koşullar getirmeyi amaçlayan yasa tasarısına karşı çıkıyor. Ülkenin en büyük sendikalarının çağrısıyla düzenlenen grev, özellikle ulaştırma, sağlık ve eğitim sektörlerini etkiledi. Greve Fas İşçi Sendikası (UMT) da katılarak iki günlük iş bırakma eylemi yaptı. Renault Tanca işçileri de 24 saat iş bırakarak greve katıldı. İşçi haklarına yönelik saldırı niteliğindeki yasa tasarısında fabrika işgallerinin yasaklanması, grevci işçilere ücret kesintisi getirilmesi gibi hedefler de var.
Arjantin’de yüzbinlerce kişi Milei'ye karşı eylem yaptı
Arjantin'de uzun süredir sömürgeciliğe karşı her yıl düzenlenen ve LGBTQ bireylerin haklarını savunan Buenos Aires Onur Yürüyüşü, cumartesi günü Devlet Başkanı ırkçı-faşist Javier Milei'nin “demokratik” diktatörlüğüne karşı yüz binlerce kişinin katıldığı bir protestoya dönüştü.
Ülkenin satılmasına, kesintilere ve Milei'nin Davos Forumu'nda LGBTQ topluluğuna yönelik “çocuk tacizcisi” suçlaması içeren konuşmasına karşı diğer şehirlerde de antifaşistler gösteriler düzenledi.
Panama’da ABD Dışişleri Bakanı Rubio'ya karşı protesto
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Panama'ya yapacağı ziyaret, ülkede günlerdir “Satın alınmayacağız!”, “Kanal bizimdir!” sloganıyla protesto ediliyor. Eyleme çağrı sendikalardan, özellikle inşaat işçileri sendikası Suntrac ve öğrenci örgütlerinden geldi. Gösterilerde, gamalı haçlı ABD bayrakları ve Trump ile Rubio'nun resimleri yakıldı. Panama Üniversitesi Ombudsmanlık Ofisi, öğrenciler ve diğer sosyal grupların sosyal güvenlik reformuna ve Trump'ın açıklamalarına karşı protesto düzenlemesinin ardından polisin üniversite kampüslerine yönelik saldırganlığını protesto etti. Ayrıca, barışçıl protesto hakkına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Göstericilere saldıran polis göz yaşartıcı gaz kullanmıştı.
Yunanistan’da kamu emekçileri grev yaptı
Yunanistan’da Atiki Bölgesi'nde memurlar çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle iş bıraktı. Memurların grev çağrısı Yunanistan Memur Sendikaları Konfederasyonu(ADEDY) tarafından yapıldı.
Memurlar, Maliye Bakanlığı önünde toplanarak, çalışma şartlarının ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini istedi. Ülkede 2009'da başlayan ekonomik krizde iptal edilen 13. ve 14. maaş uygulamasının geri getirilmesi ve kamu kuruluşlarındaki memur sayısının artırılması da talepler arasında yer aldı. Öte yandan çiftçilerin artan tarımsal maliyetlere ve yetersiz destek politikalarına karşı başlattıkları protestolar sürüyor. Çiftçiler, ülkenin birçok noktasında saatler süren yol kapatma eylemleri gerçekleştirdi. Çiftçilerin Teselya bölgesinde E65 otoyolunu saatlerce trafiğe kapattıkları eyleme tarım ürünleri taşıyan kamyon şoförleri, işçi sendikaları ve bölge halkı da destek verdi. Meriç bölgesindeki çiftçiler ise Kipi Sınır Kapısı'nda protesto düzenledi. Çiftçiler, talepleri karşılanmadığı takdirde eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.
ABD’de “Proje 2025”e karşı eylemler
Los Angeles’te pazar ve pazartesi günleri Donald Trump'ın “Yasa dışı göçle mücadele” iddiasıyla göçmenlere yönelik sınır dışı politikalarını protesto etmek için binlerce kişi sokağa çıktı. Yapılan eylemde Meksika ve El Salvador bayrakları taşındı. “Bu ülkeyi göç inşa etti!”, “Çalıntı topraklarda kimse yasa dışı değildir!” şiarlarının yazılı olduğu dövizler dikkat çekti.
Eylemciler, Trump'ın son iki hafta içinde yayınladığı kararnamelerin ardından ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) tarafından gerçekleştirilen sınır dışı etme faaliyetlerine tepkilerini dile getirdi.
***
Trump, seçim süresinde "sınır güvenliğini” sağlayacağını sık sık tekrarlamıştı. İktidara gelir gelmez sınır muhafızlarına, çeşitli suçlara karışmış "belgesiz" göçmenleri mahkeme kararı olmaksızın tutuklama imkanı veren bir tasarıyı Kongreye sunmuş ve bu tasarı bazı Demokratların da desteğiyle kabul edilmişti. Bu yasa ABD’nin birçok kentinde protesto ediliyor. Çarşamba günü 50501 hareketi (50 eyalet, 50 protesto, bir gün) sloganı altında ülkenin farklı şehirlerinde toplanan on binlerce gösterici, "2025 Başkanlık Geçiş Projesi" olarak da bilinen 'Proje 2025'e karşı eylemler düzenledi. Eylemlerden biri de Washington D.C. de gerçekleştirildi. Kongre Binası'nın önünde toplanan binlerce kişi, kalkınma ajansı USAID'in feshedilmesine ve dünya çapında binlerce çalışanın işten çıkarılmasına karşı protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler "Hadi çalışalım!" diye sloganlar atarken, Trump'ın yanı sıra Elon Musk'ın rolünü eleştirdiler. Bazı göstericiler “Başkan Musk'ı durdurun” yazılı dövizler taşıdı. Eylemlerde #50501 etiketiyle sosyal medya platformları üzerinden organize oluyorlar.
Avusturya’da binlerce kişi faşist FPÖ'ye karşı eylem düzenledi
Irkçı faşist Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) hükümette yer almasının üzerinden tam 25 yıl geçti. 4 Şubat günü on binlerce kişi, FPÖ liderliğindeki olası bir hükümete karşı Viyana'daki Federal Başbakanlık binası önünde gösteri düzenledi. 30 bin kişinin katıldığı gösteride "Sağa karşı birlikte dur!", "Nazilere hayır!" ve "Herkes aşırı sağa karşı!" yazılı pankartlar taşındı. Gösteride, “Bütün Viyana Kickl’den nefret ediyor!" sloganları atıldı. Eylemcilemciler daha sonra şehrin önemli caddelerinden birini trafiğe kapatarak ÖVP’nin merkez binasına yürüdü. FPÖ, Eylül ayında yapılan parlamento seçimlerinde oyların yüzde 28,85'ini almış ve ilk kez Avusturya Parlamentosu'ndaki en güçlü parti olmuştu. Ocak ayının başından bu yana FPÖ ile gerici Avusturya Halk Partisi ÖVP arasında koalisyon görüşmeleri yapılıyor. Gözlemciler, FPÖ liderliğinde bir hükümet kurulmasını olası görüyor. Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve liberal Neos arasındaki koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun ardından Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, hükümeti kurmakla FPÖ şefi Herbert Kickl'i görevlendirdi.
İngiltere Londra’da ırkçılığa karşı protesto
İngiltere’nin Başkenti Londra’da 1 Şubat günü ırkçı faşist Tommy Robinson tarafından yapılan çağrıya uyan faşist grupların gösteri düzenlemesi protesto edildi. “Sokaklarımızda ırkçı istemiyoruz!” şiarı ile düzenlenen protesto yürüyüşüne 5 binin üzerinde kişi katıldı. Yürüyüş, sendikalar tarafından da desteklendi. Yapılan konuşmalarda ABD Başkanı Donald Trump’la birlikte dünyada ırkçılığın daha tehlikeli boyutlara ulaştığı, Elon Musk gibi kapitalistlerin ırkçı-faşist oluşumlara destek vererek işçi ve emekçi düşmanı bir tutum takındığına dikkat çekildi. Irkçı faşist grupların yaşanan hayat pahalılığının, okul, hastane ve sosyal yardım kaynaklarının yetersizliğinin sebebi olarak göçmenleri göstermesine tepkiler dile getirilirken, yoksulluğun temel sebebinin hükümet politikaları ve kapitalizm olduğu belirtildi. Irkçılığa karşı işçi ve emekçilerin, yerli ve göçmen emekçilerin ortak mücadele etmesinin önemine vurgu yapıldı.
Almanya’da faşizm ve mülteci düşmanlığına karşı protestolar
Almanya sokaklarında yüzbinlerin ırkçılığa ve faşizme karşı şiarları yankılanmaya devam ediyor. 23 Şubat’ta yapılacak seçimler öncesinde gerici muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis'te faşist AfD desteğiyle mülteci/sığınmacı düşmanı planları oylatma çabasına karşı başlayan protestolar büyüyor. Hafta sonu ülke genelinde 700 bin kişi sokağa çıktı. Almanya genelinde demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin çağrısıyla 700 binden fazla kişi sokaklara çıkarak faşizme karşı mücadele çağrısı yaptı. Berlin’de yapılan kitlesel gösteriye 250 bin kişi katıldı. Fridays for Future’nin aralarında olduğu demokratik kurum ve kuruluşların Hamburg mitinginde 80 bin kişi bir araya geldi. Aralarında Köln ve Leipzig’in de bulunduğu irili ufaklı çok sayıda kentte on binlerce kişide protesto yürüyüşü düzenledi. Gelecek haftalar için eylem çağrıları devam ediyor.
23 Şubat’ta yapılacak erken seçimler öncesinde ırkçı-faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oy oranının yüzde 20 civarında seyretmesi, Naziler döneminde faşizm dehşetini yaşayan Almanya’da işçi ve emekçileri endişelendiriyor.