Türkiye devrimci hareketi tarihinde önemli bir yeri olan yazar Sevim Belli, İstanbul’da yaşamını yitirdi.
Sevim Belli TKP’ye yönelik 1951 Tevkifatı’nda tutuklanan ilk kişi ve tarihsel TKP’nin Mustafa Suphilerden sonraki kuşak kadrolardan biriydi.
Belli, 27 Nisan 1925’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi ve önce ABD’de ardından Paris’te uzmanlık eğitimi aldı. Katıldığı 3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali sırasında, Ağustos 1951'de Berlin'de Nâzım Hikmet'le tanıştı. Tarihsel TKP'nin yurt dışı ve yurt içi yöneticileri arasında kuryelik görevi üstlendi. 51 Tevkifatı’nda Şefik Hüsnü, Mihri Belli, Reşat Fuat, Hikmet Kıvılcımlı gibi parti liderleriyle birlikte tutuklandı. Mihri Belli ile 1957 yılında yine hapishanede evlendi.
O dönem “Komünistlikten hükümlü hekimlerin görev yapma hakkı” gasp edildiği için, 51 Tevkifatı sonrasında Cezayir'de hekimlik yapmak üzere 1964'te yurt dışına çıktı. 1966'da Türkiye'ye geri döndü. TİP yönetiminde Sosyalist Devrim (SD) tezine karşı Millî Demokratik Devrim (MDD) tezini savunanlar arasında yer aldı. 12 Mart’ta tutuklandı ve üç yıl hapishanede kaldı. 12 Eylül darbesinden sonra tekrar yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. 2008 yılında, kurucularından olduğu Sosyalist Parti Genel Başkanlığına seçildi.
Belli, “Ekonomi politiğin eleştirisine katkı”, “Kapitalist toplum”, “İlkel topluluk, köleci toplum, feodal toplum”, “Felsefenin başlangıç ilkeleri”, “Materyalizm ve ampriyokritisizm” gibi çok sayıda Marksist eseri Türkçe’ye çevirmiştir.