18 Şubat Salı günü, Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Junge Welt'in 8 Mayıs Galerisi’nde Gazze Şeridi’ndeki savaşa dair düzenlenen etkinliğe çevik kuvvet polisleri baskın düzenledi. Berlin'in Torstrasse caddesindeki etkinlik salonuna, gazete yönetiminin itirazlarına rağmen "tehlikeyi önleme" gerekçesiyle zorla girildi.
Bu baskının temel nedeni, etkinliğe katılan önemli bir konuşmacıydı: BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese, "Gazze’deki Soykırıma İlişkin Hukuki Perspektifler" başlıklı bir konuşma yapacaktı. Daha önce, siyasi baskı ve antisemitizm suçlamaları nedeniyle Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi ve Berlin Hür Üniversitesi, Albanese’nin katılacağı etkinlikleri iptal etmişti. BM yetkilisi, Junge Welt’e verdiği demeçte burada konuşmaktan mutlu olduğunu ancak davetinin yol açtığı tartışmaların "derinden sarsıcı" olduğunu belirtti. Almanya’nın izlediği yol karşısında endişeli olduğunu söyleyen Albanese, “Bunu asla unutmayacağım” dedi.
Albanese konuşmasında, Almanya’nın uluslararası hukuka karşı tarihsel sorumluluğuna dikkat çekti. Alman topraklarından birçok soykırımın doğduğunu hatırlatarak, "İsrail’in yerleşimci sömürgeciliği ve Gazze’deki soykırımla Filistinlilerin ezilmesi, çağımızın en acil sorunlarından biridir" ifadelerini kullandı. Ayrıca Almanya’daki baskıcı atmosferi eleştirerek, soykırımın ne olup olmadığına gazeteciler ve politikacıların karar veremeyeceğini vurguladı: "Neden burada bunu konuşamıyoruz?"
Son dakika salon iptali ve polis baskını
Başlangıçta etkinliğin Berlin-Kreuzberg’deki "Kühlhaus"da yapılması planlanıyordu. Ancak Salı sabahı yetkililerin baskısı sonucu salon sahipleri etkinliği iptal etti. Binanın duvarlarına İngilizce olarak “Albanese, sen bir antisemitsin” ve “UNRWA terörü destekliyor” yazıları sprey boyayla yazılmıştı. Bunun üzerine 8 Mayıs Yayınevi, etkinliğin kendi salonlarında düzenlenmesine karar verdi. Ancak bu ani değişiklik nedeniyle beklenenden çok daha az kişi etkinliğe katılabildi. Organizasyon, "Filistin'in Gözü", " Gazze Komitesi " ve " Orta Doğu'da Adil Barış için Yahudi Sesi" girişimleri tarafından düzenlendi. Francesca Albanese’nin yanı sıra, Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi Genel Sekreteri, Filistinli gazeteci Hebh Jamal, "Adli Mimari" araştırma platformundan İngiliz-İsrailli mimar Eyal Weizmann ve müzisyen Michael Barenboim gibi isimler de konuşmacılar arasındaydı. Etkinlikte ayrıca belgeseller gösterildi. Barenboim, "Nasmé Ensemble" ile birlikte Mozart ve geleneksel Filistin müziğinden eserler seslendirdi.
Polisin baskın gerekçesi
Polisin baskınının, Nisan 2024’te yine çevik kuvvet tarafından basılan ve ardından yasaklanan Filistin Kongresi’ni hatırlattı. O etkinliğin organizatörleri, polisin müdahalesinin hukuka uygun olup olmadığına dair hâlâ hukuki bir mücadele veriyor. Filistin Kongresi’nde olduğu gibi, Salı günkü etkinlik de yetkililer tarafından "kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantı" olarak sınıflandırıldı. Bu tanımlama, yetkililere bina sahibinin rızasına gerek kalmadan içeri girme yetkisi verdi. Yetkililer, organizatörlerle yaptıkları görüşmede, etkinliğe müdahale için "düşük bir eşik" belirlendiğini açıkladılar. Junge Welt’i yayımlayan 8 Mayıs Yayınevi’nin Genel Müdürü Dietmar Koschmieder, BM Özel Raportörünün ifade, basın ve toplanma özgürlüğü çerçevesinde konuşabilmesi gerektiğini vurguladı: "İnsanlar kendi fikirlerini oluşturabilmelidir."
Çeviri: Kızıl Bayrak
Junge Welt-Von Jamal Iqrith / 18.02.2025