“Vergide adalet” eylemlerinde 47. hafta

Vergide adalet eylemlerinin 47. haftasında aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 12 Şubat Çarşamba günü Moda Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Şubat 2025
  • 20:30

Vergide adalet eylemlerinin 47. haftasında aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 12 Şubat Çarşamba günü Moda Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında performansa dayalı olmayan iş güvenceli tek ücret taleplerini dile getirerek “Eziyet yönetmeliği değil vergide ve gelirde adalet istiyoruz” dediler.

“Performansa dayalı olmayan, güvenceli iş, tek ücret İstiyoruz!” denilen açıklama İTO ve SES İstanbul Şubeleri tarafından yapıldı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları, iş güvencesinden yoksun, çekirdek ödemesi düşük, birçok performans kaleminden oluşan parçalı ücrete mahkum edilmektedir. Buna karşın her ay %35’leri geçen yüksek vergi kesintileri ise sürmektedir.

Aşılama ve izlem çalışmaları; nüfus, yaş aralığı, muayene edilen hasta sayısı takipleri; ağrı kesici, mide koruyucu, antibiyotik gibi ilaçların yazım sayıları; kayıtlı nüfusun yılda iki kez muayenesi gibi birçok hizmet performansa göre ücretlendirilmektedir. Sağlık çalışanlarının zorunlu ve yıllık izin hallerinde ücretleri kesilmekte, emekliliklerinde performansa dayalı hizmetlerin karşılığı yok sayılmakta, böylece ek kayıplar yaşanmaktadır. Ücret kesintileri ve iş sözleşme fesihleri ise ASM çalışanlarının çektiği eziyetlerin başında gelmektedir.”

Performansa dayalı çalışmanın, koruyucu sağlık hizmetlerinin geri plana atılmasına dikkat çekilen açıklamada şu talepler sıralandı:

“Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışanlar arası dayanışmayı kıran, çalışma barışını ortadan kaldıran, rekabeti dayatan performans uygulamaları tamamen kaldırılmalıdır.

ASM çalışanlarına kamu görevlisi statüsünde, toplusözleşme ve grev hakkı içeren, güvenli/güvenceli çalışma ortamı sağlanmalıdır.

Vergi kesintilerinin yıl içinde sabit kalmasını ve kesinti oranının en fazla %15 ile sınırlanmasını istiyoruz.

Eziyet Yönetmeliği’nin iptal edilmesini ve ilan ettiğimiz taleplerin karşılanmasını istiyoruz.”

Açıklama “Her çarşamba taleplerimiz için ses çıkarmaya, mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz” denilerek sonlandırıldı.