Sağlığa ulaşmak artık daha zor!

GSS’ye ilişkin yapılan yeni düzenlemelerle muayene için yapılacak ödeme 10 kat arttı. Yeni düzenlemeyle halkın sağlığa ulaşması daha zorlaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ocak 2025
  • 11:30

Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) ilişkin düzenlemeleri de içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yapılan değişiklikle beraber ayakta tedavilerde katkı payı 10 kat arttırıldı.

Berkay Sağol’un BirGün’de yer alan haberine göre, SGK sağlık hizmetlerindeki katılım payını aile hekiminden sevk edilenler için yüzde 50 azaltmaya yetkili olacak. Cumhurbaşkanı ise söz konusu katkı payını 10 katına kadar yükseltebilecek. Bu duruma tepki gösteren tabip odaları ve hekimler “Katılım payının bu derecede artırılması hastalar için çok ciddi bir yük. Ekonomik krizi insanların sırtına yüklemek büyük bir suç ve bu durumdan en çok yoksullar etkilenecek" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:

“Katılım payının bu derecede artırılması hastalar için çok ciddi bir yük. Bizler raporlu ilaç yazdığımız zaman aynı ilacın farklı kutularına göre 40-50 TL gibi bir fark çıkıyor ve hastalar tekrar gelerek ‘Bu fark çok fazla’ diyerek reçetesini değiştirmek istiyor. İnsanlar birçok kez hastaneye muayene için başvuruyor ve bu hastalar için çok ciddi bir ekonomik yük. Böyle olunca sağlıktan tasarruf edilmeye çalışılacak ve alınması gereken sağlık hizmeti ertelenerek daha büyük bir sorun ortaya çıkaracak. Ekonomik krizi insanların sırtına yüklemek büyük bir suç ve bu durumdan en çok yoksullar etkilenecek. Toplumun dezavantajlı kesimleri sağlığa ulaşmakta zaten zorlanıyor ve daha fazla geri kalacaklar.”

"Aile hekimleri sevk ettiğinde muayene ücretinin yüzde 50 indirimli olmasından dolayı aile hekimlerinin kapısında kuyruklar oluşacak" diyen Kırımlı sözlerine şöyle devam etti:

Randevu bulamama krizi aile hekimlerinin sırtına yüklendi. Biz gelenlerin bir kısmına randevu verebileceğiz ancak bir kısmını sevk edemeyeceğiz. E peki aile hekimlerinin sevk edemediği kişilerin kabahati nedir en az iki katı para ödeyecekler. Bu durumun suçlusu olarak aile hekimleri görülecek ve şiddet ortamı artacak. Birinci basamağa para sokulması tamamen sistemi baltalayan bir durum. Sağlığın ticarileşmesinin başka bir boyutunu görüyoruz.”